JUN TEA, SAU “ȘAMPANIE DE KOMBUCHA”
Jun tea este o băutură fermentată, obținută prin fermentarea ceaiului verde sau negru, cu miere și starter de cultură jun. Acesta este similar cu kombucha, dar folosește o cultură de bacterii și drojdii diferită, cunoscută sub numele de „cultură de jun” sau “Jun skoby”.
Diferența majoră între kombucha și jun constă în faptul că kombucha este fermentată cu zahăr și ceai negru verde, în timp ce jun este fermentată cu miere și ceai negru sau verde. De asemenea, cultura de jun este diferită de cea de kombucha, conținând bacterii și drojdii specifice.
Jun este o băutură delicată, cu un gust ușor și dulce, similar cu cel al cidrului sau al vinului sec. Datorită conținutului său probiotic și prebiotic, jun tea este considerată o băutură foarte sănătoasă și poate fi consumată ca o alternativă excelentă la băuturile răcoritoare sau alcoolice.
Deși jun nu este la fel de cunoscută ca și kombucha, popularitatea sa este în creștere în rândul comunităților de consumatori care caută alternative sănătoase la băuturile răcoritoare și alcoolice care conțin chimicale.